2021. november 4., csütörtök

 “Mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” 1 Thesszalonika 5:18

“Gyökerezzetek meg és épüljetek fel Őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.” Kolossé 2:7

Szeptember 21. a hála világnapja, november utolsó csütörtöke pedig a Hálaadás napja az Amerikai Egyesült Államokban. Több országban is elterjedt keresztény gyülekezetekben a Hálaadó nap egy őszi vasárnap Istentiszteleti alkalmainak keretei közt. 

A hálaadás már régóta az egészséges élet fontos részeként van elismerve. A Bibliában is találunk rengeteg utalást, felszólítást az örömre, hálaadásra. és hogy ezt fejezzük ki Isten felé. Maga Jézus is példát mutat nekünk ebben, mikor hálát adva megtöri a kenyeret. (Lukács 22:19)

‘hálát adva’: ‘eukhariszteó’

Kharisz- kegyelem

Khará- öröm

Eukhariszteó- hálaadás :)  

 Hálaadásunk dicsőséget szerez Istennek és az egyik elsődleges kulcsa annak, hogy pozitív érzéseket tapasztaljunk meg. Amikor nem azon kesergünk, amink nincs, vagy ami nem történt meg, hanem azt vesszük számba hogy minek örülhetünk, mi sikerült, miért lehetünk hálásak, az bizonyítottan jótékonyan hat a mentális és a fizikai egészségünkre, valamint növeli a boldogságérzetünket is. Amikor elsajátítjuk a hálás attitűdöt, azaz rendszeresen kifejezzük Isten felé a hálánkat, egyre mélyebb kapcsolatba kerülhetünk Vele, és egyre inkább tudatában leszünk az Ő jóságának. Nem marad helye szívünkben az aggódásnak, szomorúságnak, irigységnek. “ A hálaadás készíti elő az utat, hogy Isten megmutathassa nekünk legteljesebb szabadítását.” ( Zsoltárok 50:23) 


Hálásnak lenni nem azt jelenti, hogy mérgezően pozitívak leszünk, és soha semmi negatív élményünk, érzésünk nem lesz azután. De mindig fogunk találni okot, lehetőséget a hálára. A nehezebb életkörülményben a hálaadás nagyobb kihívás, de nem lehetetlen! Jó hír az, hogy a hálaadást lehet gyakorolni, tanulni. :)


“A hálaadás jó hatásai:

- A hálaadás lehetővé teszi számunkra, hogy értékeljük a jelent, ez felerősíti a pozitív érzelmeket.

- A hálaadás blokkolja a mérgező, romboló hatású, negatív érzelmeket, mint például az irigység, a harag, a neheztelés, az önsajnálat.

- Kutatások szerint a hálaadás képes csökkenteni a depressziós időszakok gyakoriságát és időtartamát.

- A hálás emberek jobban tűrik a stresszt, mivel átértékelik, átkeretezik a negatív életeseményeket, és ezáltal csökken a stressz és a tartós szorongás.

- A hálás embereknek magasabb az önbecsülése.


Mi történik bennünk, amikor hálásak vagyunk?

- A hálaérzet során kitágul a szívünk, értékesnek érezzük magunkat és a másik embert is, és motiválttá válunk arra, hogy máskor is hasonlóan cselekedjünk. Sőt: a hálának egészségvédő hatása is van, hiszen dopamint, szerotonint és oxitocint szabadít fel a szervezetünkben, és egyidejűleg csökkenti a kortizol termelődését.

- A dopamin és a szerotonin hatására boldognak érezzük magunkat, az oxitocin, az úgynevezett „öleléshormon”, hatékonyan támogatja a másokhoz való harmonikus kapcsolódást, a kortizol pedig stressz hormon, így a csökkenése együtt jár a szorongás oldódásával. „Ha orvosság lenne, ez volna a világ legkelendőbb terméke” – írják a szakemberek.”

  idézet forrása: https://hvitamin.hu/mi-a-hala/

 

Életem egyik legnehezebb időszakában Édesanyám bátorítására elkezdtem leírni naponta pár dolgot, amiért aznap hálás lehetek. Saját indíttatásból száz napig végeztem ezt a hála- kihívást, és megváltozott az életem. Nem a körülményeim, de a gondolkodásom, aztán a helyzethez való hozzáállásom. Az Istennel és környezetemme való kapcsolatom is.  

Azóta elolvastam Ann Voskamp - Ezernyi ajándék című könyvét, és ez radikálisan változtatta meg a hálaadásról addig alkotott képemet, és életgyakorlatomat.  

 

Egyik legfrissebb megtapasztalásom, mikor egy stresszes hét végéhez közeledve, fáradtan, kedvtelenül készülődtem munkába menni, és hirtelen ötlettől vezérelve elkezdtem hálát adni. Megköszönni Istennek mindent, ami eszembe jutott: Hogy van munkám, hogy aznap is felkeltem, hog egészséges vagyok, hogy lassan hétvége... Nem színből, hanem őszintén, nem sablonosan, hanem mélyről, és olyan jó napom lett, mert napközben is, mikor fáradtnak, türelmetlennek éreztem magam, csendesen, hangtalanul hálát adtam, amiért éppen akkor tudtam. Hálaadással kértem Istentől erőt, békességet, türelmet a változó helyzetek bölcs kezeléséhez, és a Jó Isten meghallgatta imádságomat! Hála Neki érte! 


“Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.” Filippi 4:6-7  


Felhasznált irodalom:

Biblia

Dave Smith - God’s plan for your wellbeing, 50 day guide 

Ann Voskamp - Ezernyi ajándék      


Így szeretném most tőled is megkérdezni, miért vagy ma hálás? Vagy mi volt az elmúlt évben 1-3 olyan dolog, amiért kimondottan hálás vagy és megosztanád velünk? 

Szokásod-e a hálaadás, vagy szeretnéd a gyakorlatba ültetni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése